2 Temmuz 2013 Salı

Floransa

Floransa'yı da çok sevdik.Rehber anlattıkça biz şaşırdık,biz şaşırdıkça o daha çok şey anlattı.Arno nehri çevresinde kurulmuş olan Floransa,mimarisi ve kültürüyle milyonlarca turisti çekmeyi başarıyor.

Leonardo Da Vinci ve Michelangelo bu şehirde yaşamışlardır.



Yine bir ünlü yazar ve şair olan Dante bu şehirde yaşamış ve ilham almıştır.Dante'nin bilinmiş en önemli eseri:İlahi Komedya'dır.Bu eser Cehennem,Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur.
Dante bir gün Cennet ve Cehennem'e Tanrı tarafından gönderildiğini iddia etmektedir.Cehennem'e gittiğinde birçok din adamı gördüğünü,Cennet'e gittiğinde ise tahmin etmediği kişileri gördüğünü söyler.Din adamlarına güveni sarsılır.Kime neye inanacağını bilemez.Dante'nin bu yüzden süre
kli endişeli bir halde olduğu söylenmektedir.Heykele baktığımızda endişeli halini görebiliyoruz.
Eserinde kendi ağzından bu gördüklerini anlatmaktır.




Herkül ve Cacus Heykeli
Herkül'ün çok güçlü olduğunu kaslarından anlayabiliriz :) 




Herkül heykeliyle yanyana olan Davut Heykeli.Michelangelo'nun eseridir fakat bu kopyasıdır.'Mükemmel insan oranı' betimlenmiştir.Gücü simgelemektedir ve Medici Sarayı'nın kapısının önündedir.
Bu aile,isteyene ipotek karşılığında borç verirmiş ve ödeyemenlerin evlerine el koyarmış.Bu sebeple hemen her yerde gayrimenkulleri bulunmaktaymış.Sanatçılara destek verirlermiş ve tiyatronun gelişmesinde önemli rol oynamışlar.


Giambologna 'nın yaptığı 'Sabinli kadının kaçırılışı' heykeli.
Bu heykel tek bloktan yapılmıştır.
Romalılar güzel bir ırk yaratmak için,çok güzel olan Sabinli kadınları kaçırıp çocuk sahibi olmuşlar.Burada Romalının kadını kucaklayıp kaçırmaya çalışması ve Sabinli kadının kocasının Romalının altında ezildiği görülmektedir.Kadının yüzündeki korku ve endişe açıkça görülüyor.Heykel o kadar gerçekçi ki,adamın parmaklarının kadının kalçasında oluşturduğu çukurlar bile görülmektedir.

Bu heykellerin hepsi Medici Sarayı'nın olduğu meydanda bulunmakta.



Duomo di Firenze
(Duomo ,katedral demektir.)
Dış kısmı pembe,yeşil ve beyaz mermerden yapılmıştır.İçerisi ise oldukça sade.
O kadar büyük ki tek bir kareye sığdırmak neredeyse imkansız.






Katedralin bulunduğu caddede bir sürü mağaza var.Mağazalarda vakit harcamadık.Ara sokakları keşfe çıktık.

Gilli Cafe de tiramisu ve kahve keyfi yapabilirsiniz.Yeri çok kolay bir yerde kime sorsanız gösterir :)




Mağazaların bulunduğu ana caddede bulunan Coronas Cafe'den dondurma yiyebilirsiniz.Bizden geçerli not aldı.



Burası da kuyumcuların bulunduğu köprü.Eskiden dericiler varmış ve nehri dericiler fazlasıyla kirletmiş.Dericileri oradan çıkarmışlar ve kuyumcular gelmiş.Çok fazla çeşit takı bulabilirsiniz.



İtalyanlar keyiflerine çok düşkün ve çalışmayı pek sevmiyorlar.Dükkanın kapanmasına 5 dk var diye kadın bizi içeri almadı.Bizim esnaf olsa 'ooo buyrun buyrun' derler ve turist veya müşteri içeriden çıkmadan dükkanı kapatmazlar.İsterlerse yarım saat içerde oyalanın.İtalyanlar turiste doymuş,senede 75 milyon civarında turist geliyormuş.
Çok fotoğraf,çok eser var ama sizi sıkmak istemedim.Floransa,çok güzeldin be!

4 yorum:

  1. çok güzel canımm gezmiş kadar oldum gerçekten :))

    YanıtlaSil
  2. floranceyı cok merak edıyorum mımarısı buyuleyıcı duruyor...hrkules de masallah her yerde var :))) yabvancılık cekmeyız gorunce:) bu arada kopru uzerınde kı kare ve arka fon enfessssssss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle gitmelisiniz biz aşık olduk oraya ! :)

      Sil

Değerli yorumlar