22 Temmuz 2013 Pazartesi

Vatikan

Vatikan,Roma şehrinde bulunan Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlet.Çevresi yüksek duvarlarla çevirili.Mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanmaktadır.Devlet başkanı olarak Papa'nın sözleri yasa hükmündedir.Papa, yasama,yürütme ve yargının da başkanıdır.


Papa'nın kabul günü genellikle kışın haftada bir kez çarşamba günleri Vatikan şehrinde, yazın ise Roma'ya yaklaşık 40 km. uzaklıktaki Castel Gondolfo'da gerçekleştirilir.Papa'nın kabul gününe katılacak kadınların, uzun kollu, başı kapalı, koyu renkli veya dikkati çekmeyen sade giysilerle; erkeklerin ise koyu renkli ceket ve kravatla katılmaları gerekmektedir.Nüfusu yaklaşık 900-1000 civarı bir nüfus bulunur. Bunların çoğunu çeşitli ülkelerden gelen papazlar ve İsviçreli muhafızlar oluşturur.



İçeri girip başımızı sağa çevirdiğimizde bu heykelle (Pieta) karşılaşıyoruz.Heykel, İsa'nın çarmıhtan indirildiği anı canlandırır. Hristiyan inancına uygun olarak, Tanrı'nın oğlunun cansız bedeni artık annesinin kollarında yatmaktadır. Meryem, İsa'nın bedenini sağ eliyle güçlü bir biçimde kavrarken, sol eliyle de naaşı izleyiciye sunmakta ve herkesi İsa'ya saygıya davet etmektedir. Meryem bunu yaparken gözlerini yere indirmiştir, böylelikle müminlerin yüzlerine doğrudan bakmak istemediğini gösterir.
Michelangelo ilk denediği 3 mermer bloğun istenmedik bir yerden kırılması üzerine başladığı dördüncü mermer blokta bu heykeli yapmayı başarmıştır.
İsa'nın Çarmıha Gerilmesi:
Çarmıh, Farsça, dört çivi demektir ve çapraz olarak üst üste konmuş iki tahtadan meydana gelen ve değişik şekilleri olan bir işkence aracıdır.İsa peygamberi çarmıha gerecekleri zaman bir çivi ustasına 4 adet demir çivi siparişi vermişlerdir.(Çivi ustasının nereli olduğunu unuttum ve internette bu bilgiye ulaşamadım)
Meydanda çarmıha gerileceği zaman ise çivi ustası İsa peygamberi çarmıha germek için kendi çivilerini kullandıklarını görür ve içini bir üzüntü kaplar.Hemen kalabalığı yararak çivilerin olduğu yere ulaşır.Çivilerden tekini almayı başarır.Ellerini çivilerler ve geriye tek çivinin kaldığını görürler.Ayaklarını üst üste koyup tek çiviyle çarmıha çakarlar.

İçeriye diz üstü ve omuzları açık bir kıyafetle girmeniz yasak.Ayrıca erken saatlerde gitmekte fayda var.Aşırı bir kalabalık ve sıra var.Özellikle Çarşamba günleri Papa'nın halk kabul günü olduğundan,mahşeri kalabalık oluyormuş.
İçeriye girdiğimizde çok büyük ve ihtişamlı bir yerle karşılaşıyoruz.Her yeri fotoğraflamak istiyoruz.Her yerde farklı desenler ve farklı heykeller mevcut.


Bazalikaya adını veren Aziz Peter'in bronz tasviri.
Elinde tuttuğu anahtarlar,cennetin anahtarlarını simgeliyor.Bu heykelin önünde uzun bir kuyruk oluyor.Sağ ayağını tutup dua ediyorlar ve böylece hacı olduklarına inanıyorlar.


Müze kısmını gezmeye vaktimiz olmadı.Eğer vaktiniz varsa,mutlaka gezin.



Katoliklerin ruhani liderinin belirleneceği papalık seçimi (Konklav) bittiğinde Sistine Şapeli'nin bacasından bir papanın seçildiği anlamına gelen beyaz duman tüter.Şapelin bacasından beyaz dumanın çıkmasının ardından meydanda toplanan binlerce kişi sevinçle yeni Papa'nın gelişini kutlarlar.

13 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir paylaşım olmuş :)Resimler çok güzel.Sayende gitmiş kadar olduk :)

    YanıtlaSil
  3. Papa'lık seçimi ve sorumlulukları ile ilgili bir kitap okumuştum. Tamda onun üzerine geldi paylaşımınız.
    Fotoğraflarda çok güzel ayrıca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,kitabın adını öğrenebilir miyim?Bende okumayı isterim

      Sil
  4. maşallah maşallah.
    ilgimi çekenleri not aldım.
    :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    Bloğunuz ilgimi çekti. Bu paylaşımınızı da çok beğendim. Sanki oraları sayenizde gezmiş kadar oldum. Bende fotoğraflara hayran kaldım. Çok teşekkürler...
    Bu arada sizi izlemeye aldım :) Bana da beklerim. http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda tekrar görüşmek dileiğyle,
    İzmir'den kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)Sizi ben zaten önceden takibe almıştım :)
      Sevgiler..

      Sil
  6. BLOGUNU TAKİBEALDIM BANADA BEKLERİM

    YanıtlaSil
  7. Blogunu çok beğendim bu paylaşımın ise harika inşallah seneye bende gideceğim İtalya herkesin hayali sanırsam ben gemi turu düşünüyorum sahil şeridini görmek istiyorum ama sizin gezdiğiniz şekilde her köşesinide görmek isterim bu bilgiler için çok teşekkürler İtalya aşkkm depreşti yine

    YanıtlaSil

Değerli yorumlar